Mikä ihmeen bujo?
Bullet Journal eli lyhyesti bujo, on alun perin suunnittelija Ryder Carrolin kehittämä metodi, jonka avulla laitetaan henkilökohtaiset tavoitteet, suunnitelmat ja aikataulut järjestykseen yksien kansien väliin. Bujoilu on päiväkirjan, kalenterin sekä meditatiivisen kirjoittamisen ja piirtämisen yhdistelmä. Alkuun pääset helposti: tarvitset vain muistikirjan ja kynän.
Itse suunnittelema kalenteri palvelee täydellisesti omistajansa tarpeita ja siitä voi tehdä juuri sen näköisen kuin haluaa. Bullet Journalia voi halutessaan koristella tarroilla, koristeteipeillä eli washiteipeillä tai piirtämällä. Myös erilaisilla lehdistä leikatuilla kuvilla tai koristepapereilla voi liimaamalla saada näyttävän näköisiä aukeamia! Joskus bujo on parhaimmillaan selkeänä ja minimalistisena. Pääasia on se, että oman elämän ja arjen suunnittelu on hauskaa, mielekästä ja omannäköistä.
Bullet Journal tehdään usein pisteelliseen muistikirjaan, mutta voi käyttää myös viivallista tai tyhjääkin. Pisteet ovat kuitenkin bujoilussa avuksi, sillä ne toimivat apuviivoina taulukoiden ja kuvien luomisessa sekä kalligrafiassa ja kaunokirjoituksessa. Pisteiden avulla kirjoitettu teksti tulee myös suoraan. Esittelen seuraavaksi Bullet Journalin yleisimpiä osa-alueita, mutta bujoilua voi tehdä ihan omalla tyylillään. Kaikkia osa-alueita ei ole pakko ottaa omaan bujoon ja osioita voi myös keksiä ihan itse!
Sisällysluettelo eli index:
Bullet Journaliin voi halutessaan tehdä ensimmäiselle sivulle sisällysluettelon, jonka avulla on helppo siirtyä eri osioiden välillä. Tähän apuna on olemassa myös erilaisia index -tarralappuja, joita voi liimata joka osion ylälaitaan tai sivuun. Indexiä voi täydentää aina sitä mukaan, kun bujoon tulee uusia sivuja.
Viikko- ja kuukausinäkymä eli weekly and monthly view:
Bullet Journal kannattaa järjestää kuukauden mukaan, niin että jokainen kuukausi alkaa omalla etusivullaan. Useat bujoilijat tykkäävät valita joka kuukaudelle oman teeman, jolla koristella sivuja esimerkiksi: avaruus, kukat, merenneidot, Harry Potter tai dinosaurukset. Joskus teema voi seurata vuodenaikoja ja juhlapyhiä: talvella lumihiutaleet tai toukokuussa vappupallot. Siksi bujoilijalle saattaakin muodostuakin aikamoinen tarra- ja teippikokoelma!
Kuukausinäkymä on koko kuukauden kalenteriruudukko sivulla tai aukeamalla. Siitä näkee kaikki kuukauden päivät ja viikot kerralla, niin kuin kalenterissakin.
Sen jälkeen seuraaville sivuille suunnitellaan yksi viikko per aukeama tai sivu, ihan miten itselle sopii parhaiten. Joskus bujossa voi olla esimerkiksi yksi päivä aina yhdellä sivulla, jos haluaa käyttää bujoa samalla päiväkirjana tai on paljon menoja kirjattavana. Kuten sanottu, bujoilu on joustavaa ja se suunnitellaan palvelemaan omaa elämää.
Nopeat lokikirjat eli rapid logs tai brain dump:
Nopeisiin lokeihin kirjoitetaan erilaisia osioita eli tehtäviä, tapahtumia, ideoita ja oikeastaan kaikkea, mitä pitää jollain tavalla muistaa. Jokaiselle kuukaudelle voi tehdä oman nopean lokin. Jokaisella osiolla on oma symbolinsa eli vaikka tapahtumille kolmio, to do -listalla ympyrä ja ostettaville asioille viiva. Nämä voi ihan itse päättää ja suunnitella miten haluaa. Symboleita ei ole pakko käyttää. Sitten muistettava asia kirjataan mahdollisimman selkeästi ja tiivistetysti ylös. Ryder kutsui näitä selkeitä lauseita ”kirjoitetuiksi luodeiksi” mistä tulee koko Bullet Journalin nimi. Symbolista on helppo seurata mihin eri kategoriaan muistettavat asiat kuuluvat. Tehdyille ja tulevaisuuteen siirretyille tehtäville kannattaa tehdä myös omat symbolinsa. Esimerkkikuvassa bujosta rastitaan kaikki tehdyt tehtävät ja jos jotain siirtyy eteenpäin sen yli vedetään poikkiviiva. Bujon alkuun voi tehdä myös sivun nimeltä Key, jossa selitetään jokaisen symbolin merkitys, niin se pysyy itselläkin muistissa.
Nopeat lokit voivat olla mitä tahansa kauppalistasta syvälliseen pohdintaan, tarkoitus on vain saada asiat nopeasti ylös, ennen kuin ne katoavat muistista.
Lokikirjat ja aukemat eli logs and spreads:
Tähän kategoriaan kuuluvat erilaiset seurantataulukot eli trackerit sekä to do -listat ja tulevaisuuden suunnittelu. Myös viikko- ja kuukausinäkymät kuuluvat lokikirjoihin ja aukeamiin. Niiden avulla voi seurata omia tapoja, harrastuksia tai vaikka unenlaatua. Yleisiä lokikirjoja ovat:
- Habit tracker eli omien tapojen päivittäinen seurantataulukko. Taulukoiden avulla voi seurata kuinka usein käy treenaamassa tai vaihtaa lakanat. Näet myös kätevästi, oletko ottanut vitamiinit, kastellut kukat tai juonut tarpeeksi vettä.
- Sleep tracker eli unen seuranta. Tähän voi kirjata kuinka monta tuntia nukkuu yössä tai millaista unenlaatu on ollut. Voi myös kirjata muistaako nähneensä unta tai näkikö painajaisia.
- Mood tracker eli mielialan seuranta. Tällä taulukolla voi tarkastella mikä päivä kiukutti ja milloin oli kuukauden paras päivä.
- Muita trackereita ovat esimerkiksi: Luetut ja lukulistalla olevat kirjat ja elokuvat, kuukautiskalenteri, kehon lämpötilat, asiat joita haluaa tehdä ensi viikolla, ensi kuussa tai koko elämän aikana (bucket list), uudenvuoden lupaukset, loma- ja matkustuskohteet, treeniohjelma, aterioiden suunnittelu, kotitehtävät, maksamattomat ja maksetut laskut, työtuntiseuranta tai ravintolat ja kahvilat joissa haluaa mennä käymään.
Omannäköinen Bullet Journal
Tee bujostasi sellainen kuin itse haluat ja mikä sopii sinulle parhaiten. Jos monien asioiden ja tapojen seuraaminen tuntuu haastavalta tai kuormittavalta, voit jättää ne kokonaan pois ja keskittyä kalenteriosioihin. Voit pitää bujoa henkilökohtaisena päiväkirjana, eikä sitä tarvitse näyttää kenellekään toiselle, jos ei halua. Bullet Journaleita on yhtä paljon erilaisia, kuin on bujoilijoitakin. Erilaisia tyylejä ovat esimerkiksi: taide-, digitaaliset- tai minimalistiset bujot.
Lisää bujoiluideoita ja vinkkejä voit seurata uudelta Instagram tililtäni enchantedbujo. Vaihdan joka kuukausi teemaa ja postailen myös kynistä, tarroista ja teipeistä, joten tervetuloa mukaan!
Suunnittelun iloa,
Julia / Enchanted Bujo